Vinterhagen som drivhus

Mange ønsker seg et drivhus, men en vinterhage kan fungere like bra. Vinterhagen har flere bruksområder, og kan være kombinert lysthus, stue og drivhus, alt etter årstid og ønske. De store vinduene slipper inn mye lys, og det er perfekt å så sommerblomster og grønnsaksplanter i vinterhagen. Når det blir varmt nok kan de plantes ut i potter eller bed i hagen.

Tenk eksotisk

Det er altfor mange som bruker drivhuset til å dyrke helt vanlige planter. Et drivhus eller en vinterhage egner seg fint for å så planter inne, og gi dem et lite forsprang før de skal plantes ut. Men alle planter som kan stå ute om sommeren, bør settes ut når været tillater det. Det er dumt å bruke plassen i drivhuset eller vinterhagen til vanlige planter. Vinterhagen egner seg derimot perfekt til planter som ikke trives i Norge. Du kan plante roser som ikke er spesielt hardføre, eller eksotiske grønnsaker og bær. Hvis vinterhagen er stor, kan du til og med prøve deg på frukttrær, for eksempel sitrusfrukter. Mange trær kan dyrkes i store potter, derfor spiller det ingen rolle om vinterhagen har fast gulv.

Kjøp frø eller ferdige planter til eksotiske vekster. Mange planter kan sås hjemme, for eksempel etter at du har kjøpt eksotiske frukter i butikken. Det er ikke alltid like lett å lykkes med slike vekster, men prøv deg fram og finn tips og råd på internett.

Slik dyrker du trær inne

Når du skal dyrke trær inne, gjelder det å finne en stor potte. Alternativt kan du lage en potte selv, ved å støpe den av betong. Krukken må plasseres på ønsket sted før du begynner å plante. En full krukke av denne størrelsen kan være nesten umulig å flytte, så flytt litt rundt på den mens den er tom, for å finne den perfekte plasseringen.

Fyll deretter krukken med jord, og bland gjerne inn litt sand eller lecakuler. Hvilken jordtype du bør bruke, avhenger litt av hva du skal plante. Noen planter liker for eksempel surjord. Snakk med gartneriet før du planter eksotiske vekster. Ikke fyll på all jorden med én gang. Plasser treet eller busken oppi når krukken er halvfull, og etterfyll med mer jord. Her kan det lønne seg å ha hjelp, slik at noen støtter opp treet mens den andre fyller på jord. Hvis du synes det er vanskelig å gjøre jobben selv, kan du kjøpe trær i store krukker på mange gartnerier.