Konservatorier
Ordet konservatorium benyttes gjerne om store drivhus eller vinterhager. Det er ikke så mange som har råd til drivhus av denne størrelsen, så de forbindes gjerne med botaniske hager eller store herregårder. Dersom du har en stor hage, er det selvsagt fullt mulig å bygge et konservatorium. Da får du i så fall en diger innendørs hage, der du til og med kan dyrke busker og trær.
En skjermet park
Konservatorier brukes ofte for å lage en skjermet park, der man for eksempel kan plante vekster som ikke trives i norsk klima. Det er derfor slike drivhus brukes i botaniske hager. Men det er selvsagt ingenting i veien for å ha et eget konservatorium, og lage en egen innendørspark. Bare tenk på at det koster en del å bygge drivhus av denne størrelsen. Det vil også være litt arbeid med å vedlikeholde hagen. Men fordelen er at du kan dyrke eksotiske frukter, og lage stier og sitteplasser i en lukket hage. Du får en grønn hage hele året, og det kan gjøre vinteren triveligere.
Tenk over bruksområdet
Tenk først gjennom hva konservatoriet skal brukes til, og legg opp en plan før du begynner å bygge. Det er enda viktigere å ha en plan for innsiden av bygget. Et konservatorium er så stort at du antakelig trenger stier for å gå mellom plantene. Det lønner seg også å bygge opp bedene, for eksempel med steiner, for å heve dem litt opp fra gulvet. Hvis du murer opp bedene, kan disse kantene også bli fine å sitte på, eller du kan sette små blomsterpotter på kantene. Plant de største buskene og trærne først, og husk at alle planter vokser. Du må sørge for at de har god nok plass til å bli store, så ikke plant dem for tett. Det kan ta litt tid å bygge opp hagen slik du vil, nettopp fordi trær trenger flere år på å vokse. Derfor kan konservatoriet føles litt åpent og nakent i starten, men det vil endre seg etter hvert. Blant også inn blomster og gjerne frukt og bær, slik at du har noe å kose deg med i hagen.