Bør vinterhagen isoleres?

Et av de første valgene du skal ta når du lager vinterhage, er hvilken type glass du skal bruke. Det finnes både isolerte og uisolerte glasstyper. Fullisolerte vinterhager høres kanskje ut som et godt valg, men det er både fordeler og ulemper med begge typer glass.

Fullisolerte vinterhager – fordeler og ulemper

Mange som ønsker seg vinterhage tenker at dersom de velger fullisolert glass, kan vinterhagen bli like varm som huset, og dermed brukes hele året. Men fullisolert glass er ganske tykt, noe som kan gi vinterhagen et litt klumpete utseende. Denne løsningen kan rett og slett virke litt gammeldags. De tykke profilene i glasset er dessuten godt synlige, og kan bli litt skjemmende når du skal nyte utsikten.

Fordelen med fullisolert glass er at hagen blir varm om vinteren. Men dette kan igjen føre til at det blir veldig varmt i vinterhagen om sommeren. Det kan være perfekt dersom du skal dyrke eksotiske planter der, som liker tropisk sommervær. Men det er kanskje ikke like trivelig å invitere til fest i en glovarm vinterhage. Fullisolerte vinterhager er kostbare, og det kan være nødvendig å forsterke veggen, legge inn varmekabler og lignende. Du må dessuten søke om tillatelse for å bygge en fullisolert vinterhage, og det er ingen garanti for at du får et ja fra kommunen.

Uisolerte vinterhager – fordeler og ulemper

En uisolert vinterhage gir et moderne og luftig inntrykk. Glasset har slankere profiler og skygger ikke for utsikten. Glasset beskytter mot regn og vind, og forlenger sommersesongen om våren og høsten. Du kan montere solskjerming hvis du ønsker det. Selv om en uisolert vinterhage ikke er oppvarmet, kan du benytte infrarød oppvarming. Vinterhagen vil også holde på varmen fra sola litt utover sommerkveldene. Hvis du bekymrer deg for trekk inn i huset, kan du velge isolerte dører inn til selve huset, mens resten av vinterhagen er uisolert. Da blir vinterhagen en mellomting mellom inne og ute, der det ofte er kaldere enn inne, men varmere og lunere enn ute en ruskete høstkveld. Vinterhagen er ofte et fint sted å kose seg i høstmørket, og uisolerte vinterhager blir sjelden for varme om sommeren. Vanligvis blir uisolerte vinterhager mer brukt enn fullisolerte vinterhager, og de koster mindre.

Hva er best?

Hvis du bare vil forlenge sommersesongen litt, er en uisolert vinterhage perfekt. Dersom du vil ha en oppvarmet hage om vinteren, bør du velge en fullisolert vinterhage. Hvis det skal være åpent mellom huset og vinterhagen, bør du også gå for fullisolert glass, ellers kan varmetapet bli stort og strømregningen skyhøy.